torsdag 27 mars 2008

Alltomstockholm intervjuar



Muffverkstad, föreläsningar, workshops och en utställning med 100 avgjutna vaginor – den 29 mars firas Vaginadagen 2008, även kallad V-Day, stort på Teater Pero. Vi ringde upp projektledaren Eva Smoczynski, informatör och genusvetare.

Varför ska man besöka Vaginadagen?

- Ja, varför ska man inte komma? (skratt) Vi har de fantastiska Vaginamonologerna, du får lära dig massor av saker, göra din egen muff… och så går intäkterna till bra saker, kvinnojourer och en internationell fokusfråga, i år är det kvinnor som drabbades hårt av orkanen Katrina i USA.


"Göra din egen muff", vad innebär det?

- Lena Mobrandt leder en workshop där kan man använda massor av olika material och pyssla ihop sin egen muff, vagina eller vad man vill kalla den.



Läs hela intervjun här.


Text av Kalle Asplund
Foto av Susanna Petersdotter

Victoria Limenza är uppväxt med en musikalisk far och började även att dansa tidigt. Hon var en av 14 deltagare i första omgången av realityserien Fame Factory. De senaste femton åren skriver hon egen poesi och låttexter baserade på hennes egna erfarenheter. Hon spelar akustisk/funk-soul och sjunger både på engelska och svenska.


Lyssna på Victoria på Myspace och se henne live på lördag 20:30.

lördag 22 mars 2008

Årets monologläsare!


Mian Lodalen * Charlotte Rudenstam * Tanya Holm
Gabriella Eklund * Carolina "Ninna" Stiwenius
Andy Candy * Ebba Hamelberg * Frida Spång
Carin Gardbring * Nicole Wolpher
Birgitta Ohlsson * Josefin Brink
Kim Kärnfalk *Åsa Regnér
Ylva Maria Thompson
Nabila Abdul Fattah
Helen Sinabulya
Helene Delilah
Anna Holm



* Bilden på Josefin Brink, Mian Lodalen och Ylva Maria Thompson är tagen av Susanna Petersdotter

tisdag 18 mars 2008

Vaginadagens program!



Vilken tid händer vad?
All information finns tillgänglig i vårt fina program
här.


Hjälp oss att nå ut till så många som möjligt,
sprid vårt program!


Programmet är designat av Katarina Gröndahl på Cat's Kitchen.
Katarina har även skapat Proud Pussy, ringarna kommer att finns till försäljning under dagen.

lördag 15 mars 2008

Klimatet

Jag hade en återkommande mardröm som liten. Den formulerade sig inte i ord, utan bestod av en stämning i luften. En hemsk katastrof var på väg. Världen skulle ta slut och det var jag som skulle rädda den. Det gick inte att stoppa katastrofen, men ändå var jag tvungen att göra det. Den både måste ske och måste stoppas. Men allt var så stort, och jag minns att när jag började ta itu med det som skulle göras, var det så litet att det bara syftade till att visa på hopplösheten i hela projektet; som att ösa ur världshaven med en sked.

Drömmen hade vissa egenskaper: den kom en gång per år, ofta när jag hade feber – men bara när täcket skrynklades. Så fort täcket skrynklades började drömmen ta fart, och jag ropade på mamma: ”Släta ut, släta ut!” När hon slätat ut täcket försvann drömmen.
Jag har inte haft den på länge, men efter att ha frågat runt bland folk har jag förstått att den här drömmen är en slags arketyp: Den Ordlösa Katastrofen. Många har haft den, ibland handlar det om saxar som klipper eller ringar som åker på vattnet, men det är alltid samma känsla av att något förskräckligt håller på att hända och att vi måste rycka in, men vet inte hur.

För ett och ett halvt år sedan kom rapporterna om klimatkatastrofen. Alla sa senare att de ”alltid vetat det” och kanske var det så, men inte som nu, inte den fulla insikten av att: om vi inte gör något går det åt helvete med oss. Jag hade just fått barn då, och jag låg sömnlös på nätterna, men inte för att han skrek, utan för att jag tänkte på vad som skulle hända med jorden. Och jag slogs av hur lik känslan var den i min dröm, bara det att jag var vaken och täcket var slätt, och de vuxna lugnade mig inte längre, de vuxna var jag och jag var tvungen att göra något. Jag ringde min kompis Nicole och vi bestämde oss för att starta en klimatgrupp. Första mötet hölls på ett kafé i Stockholm och fem pers kom. Nästa möte hölls i en lokal och tjugo pers kom. På tredje mötet var det trettiofem pers och vi bestämde att organisationen skulle heta Klimax. Nu finns den i Malmö, Göteborg, Uppsala och Umeå och har hundratals medlemmar. Ibland känns det som om vi öser ur havet med sked, ibland känns det som om det verkligen håller på att hända något.

Jag ser den här frågan på två sätt: som en katastrof, men också som en chans. Den tvingar oss att se vårt system i vitögat. Vad har vi gjort, vart är vi på väg? Vad är det som lett oss hit? Vart leder oss ett system som går ut på att vi ska förvandla jordens resurser till konsumtion? Den tvingar oss att lyfta blicken: från och med nu finns det inget som kan ses isolerat från klimatfrågan, ingen fråga som kan diskuteras som om allt vore lugnt, ingen teori som inte kan förvandlas till systemteori. Vi måste börja se helheten igen. Och då dyker de intressanta frågorna upp. Hur ska vi omorganisera systemet för att kunna leva kvar här på jorden? Hur ska vi ordna elen, transporterna, städerna, husen – men inte bara det yttre, utan hur ska vi skapa en människa som förstår att hon inte är skild från naturen, utan en del av den? Det vill säga: hur vill vi ha livet, sexualiteten, barnen, samvaron med andra människor och djur? Hur vill vi ha det egentligen?

Kajsa Ekis Ekman

Missa inte Kajsas föreläsning på Vaginadagen:
Klimatet, feminismens allt 14:10-14:40


torsdag 13 mars 2008

TEATER PERO!

Vaginadagen 2008 kommer att äga rum på Teater Pero på Sveavägen 114!

Den intima teatern ligger i korsningen Sveavägen/Odengatan!

Köp av biljetter kommer inom kort kunna görs via deras växel på nummer 08-612 99 00 samt via deras hemsida: http://www.pero.se

Vi säljer enbart 100 biljetter så vi rekommenderar er att köpa biljetten snarast. Ni som redan har betalat kommer kunna hämta er biljett i kassan samma dag.


Fullständigt program med information om tider, monologläsare, konst och föreläsningar kommer läggas upp nästa vecka. Då kommer även våra fina affischer vara klara. Välkomna!



tisdag 11 mars 2008

Ylva Maria Thompson intervjuar

Eva Smoczynski ger vaginan ett ansikte år 2008 genom att vara projektledare för V-Day, som infaller 29/3 i Stockholm.

- Varför är du projektledare för V-Day i år?

- Jag var med och jobbade med V-Day förra året och blev tillfrågad av förra projektledaren, jag är medlem i RFSU, utbildad informatör och utbildad genusvetare, jag var helt enkelt rätt person för jobbet.

- Vilka ska hålla monologer i år?

- Mian Lodalen, Josefin Brink, Birgitta Ohlsson, Andy Candy, Ylva Maria Thompson, Tanya Holm med flera.

- Men V-Day är mycket mer än bara monologerna.

- Personligen är det intressant för mig att få vara med och skapa ett program baserat på vad jag själv tycker är intressant i ett feministiskt program. Jag och V-Day gruppen hoppas att programmet, som består av föreläsningar, informationsbord, film och konst, erbjuder något för alla. Dagen är ett forum där sexualiserat våld mot flickor och kvinnor diskuteras ur olika perspektiv.

Läs hela intervjun på Ylvas sida Girlscorner


lördag 8 mars 2008

Adressändring

Teater Replica har tyvärr fuktskador och adressen för Vaginadagen är därför tillsvidare okänd. Vi har redan några preliminärbokningar och återkommer inom kort med uppdaterad information.


För övrigt önskar alla i V-Day teamet er en underbar kvinnodag!

torsdag 6 mars 2008

Asylrätt, kön och politik



Fredag den 29 februari närvarade representanter ur V-Dayteamet vid lanseringen av Asylrätt, kön och politik – En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter, skriven av Maria Bexelius och utgiven av Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar (2008). "Handboken vänder sig i första hand till personer som i sitt arbete kommer i kontakt med asylsökande kvinnor och flickor, till exempel jurister, anställda vid migrationsmyndigheter och domstolar, socialtjänsten och frivilligorganisationer, men även till andra som vill få en ökad förståelse för hur föreställningar och normer kring kön påverkar förutsättningarna att få flyktingstatus på lika villkor."

Under seminariet talade Maria Bexelius om hur asylrätten är byggd på en manlig sexuell norm där FN:s flyktingkonvention av år 1951 utgick från begreppet flykting såsom varande en heterosexuell man förföljd på grund av sin politiska åskådning. Således uteslöts till exempel kvinnor som flytt ett manligt förtryck och homosexuella män som flytt ett heteronormativt förtryck. UNHCR har konstaterat att många felaktigt nekats asylstatus på grund av att genus- och HBT-perspektivet inte integrerats i flyktingrätten.

Genom 2006 års ändring av Utlänningslagen har uttalats att kvinnor och HBT-personer i Sverige har samma flyktingstatus som övriga grupper. Detta till trots görs på grund av dålig kännedom om och användning av migrationsverkets egna riktlinjer samt på grund av bristande metoder och strategier, såsom utbildningssatsningar, i praktiken felaktiga bedömningar. Bristen dels på kunskap om till exempel våldtäktens funktion såsom politiskt maktinstrument, dels på medvetenhet om de psykologiska konsekvenserna för den utsatta kvinnan och hennes svårighet att återge händelsen, leder till bristfälliga utredningar och bedömningar. Fortfarande finns mindre förståelse för kvinnor som flyr våld från enskilda än för med dem som flyr statligt våld. Maria Bexelius menar att en korrekt bedömning av välgrundad fruktan och hemstatens skydd kräver en rimlighets- och relevansbedömning där kränkningarna ses som förföljelse.

För information och beställning,
kontakta Maria Bexelius på maria.bexelius@sweref.org

tisdag 4 mars 2008

TIPS: V-DAY I HELSINGFORS
















Vill du fira Vaginadagen mer än en gång så har du chansen att ta del av den första finladsvenska V-Day på söndag!

På V-Day -en fredens dag 9.3. på Klockriketeatern, Skillnadsgatan 7 i Helsingfors! Det är 10-års jubileum
för V-Day internationellt, http://www.vday.org/.
Frivillig inträdesavgift
2 euro. Alla intäkter går till projekt motsexualiserat våld. Bl.a. till Amnesty International.


V-Day öppnar 12 och stänger 18. Klockan 15:00 bjuder
vi på Vaginamonologerna, upplästa av 15 kvinnor.
Hoppas du är där då! Dagen ordnas som en finlandssvensk
del av det årligen återkommande projektet V-Day.
Temat är “Until The Violence Stops”.
Vi bjuder på kultur, etik och hälsa. Som avslutning på dagen
klockan 17:00 utför Monika Pensar-Granroth och Malou
Zilliacus performancen Vaginornas Välsignelserit.

V-Day har inte tidigare ordnats på finlandssvenska.

RunkKåtan - för kvinnor över 18/Fredrika Biström.
Moder & Dotter-hörna - konstutställning, ritbord
och boken Flickans Lilla/Magdalena Åberg & dotter.
Stora O - orgasmbordet, med barnmorskan
Beatrice Holmström.
Vaginakonst/Seija Vilén
RegnbågsAnkan, vi klipper slicklappar med koordinator
Anne Sundell.
Ekobindan, menskoppen och femidomen, bord med
närvårdarstuderande Jonna Riste.
Förlossning med integritet, infobord med doulautbildaren
Malin von Koskull.
Venus från Willendorf 2000/konstverk av
Magdalena Åberg.
GudaLust/feministteologiskt konstverk av Monika
Pensar-Granroth.
Medeltida muttbullar och fittsafter/mellanmål med
Mona Aho.
Musik/Mia Kemppainen

Samordnare för den finlandssvenska V-day 2008 är
Monika Pensar-Granroth, frilans, teol. stud. och utb.
i sexualrådgivning.

Mer om V-day finns på www.vday.org.
Until the Violence Stops