torsdag 6 mars 2008

Asylrätt, kön och politik



Fredag den 29 februari närvarade representanter ur V-Dayteamet vid lanseringen av Asylrätt, kön och politik – En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter, skriven av Maria Bexelius och utgiven av Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar (2008). "Handboken vänder sig i första hand till personer som i sitt arbete kommer i kontakt med asylsökande kvinnor och flickor, till exempel jurister, anställda vid migrationsmyndigheter och domstolar, socialtjänsten och frivilligorganisationer, men även till andra som vill få en ökad förståelse för hur föreställningar och normer kring kön påverkar förutsättningarna att få flyktingstatus på lika villkor."

Under seminariet talade Maria Bexelius om hur asylrätten är byggd på en manlig sexuell norm där FN:s flyktingkonvention av år 1951 utgick från begreppet flykting såsom varande en heterosexuell man förföljd på grund av sin politiska åskådning. Således uteslöts till exempel kvinnor som flytt ett manligt förtryck och homosexuella män som flytt ett heteronormativt förtryck. UNHCR har konstaterat att många felaktigt nekats asylstatus på grund av att genus- och HBT-perspektivet inte integrerats i flyktingrätten.

Genom 2006 års ändring av Utlänningslagen har uttalats att kvinnor och HBT-personer i Sverige har samma flyktingstatus som övriga grupper. Detta till trots görs på grund av dålig kännedom om och användning av migrationsverkets egna riktlinjer samt på grund av bristande metoder och strategier, såsom utbildningssatsningar, i praktiken felaktiga bedömningar. Bristen dels på kunskap om till exempel våldtäktens funktion såsom politiskt maktinstrument, dels på medvetenhet om de psykologiska konsekvenserna för den utsatta kvinnan och hennes svårighet att återge händelsen, leder till bristfälliga utredningar och bedömningar. Fortfarande finns mindre förståelse för kvinnor som flyr våld från enskilda än för med dem som flyr statligt våld. Maria Bexelius menar att en korrekt bedömning av välgrundad fruktan och hemstatens skydd kräver en rimlighets- och relevansbedömning där kränkningarna ses som förföljelse.

För information och beställning,
kontakta Maria Bexelius på maria.bexelius@sweref.org

Inga kommentarer: