söndag 21 mars 2010

Årets lokala bidragstagare

V-Day arrangeras på ungefär 5000 olika ställen i hela världen, varje år. Varje V-Day skänker 10% av samtliga intäkter till en årlig fokusfråga. Resterande 80% av intäkterna fördelas mellan två utvalda, lokala bidragstagare. Årets lokala bidragstagare är..

V-Day Sthlm V-Day Kampala - ett utbyte
&
RFSL Sthlms ungdomsverksamhet Egalia


V-Day Sthlm ♥ V-Day Kampala - ett utbyte.
Kampala är huvudstaden i Uganda och är starkt färgat av såväl homofobi som tuff tillvaro för kvinnor. I Kampala 2005 försökte V-Day att arrangeras men stoppades av myndigheterna. Eve Enslers ”The Vaginamonolouges” är svartlistade av myndigheterna. Ordet Vagina är starkt avfärdat som porr (vilket är dåligt och gör det obrukligt i all annan social kontext) och lämpar sig aldrig att bruka i offentligheten. Projektet ”V-Day Sthlm loves V-Day Kampala – ett utbyte” vill hjälpa rörelsen i Uganda att vara envisa. Det kommer att genom projektet att dra med organiseringen av V-Day i USA för att hitta andra former som gör att ett V-Day Kampala kan bli verklighet. ”V-Day Sthlm loves V-Day Kampala – ett utbyte” kommer att finnas tillgängligt vid RFSUs bord under dagen den 27e och vidare även på Feministiskt Forum den 24e april. V-Days bidrag till projektet kommer att användas till att starta upp projektet, arrangera workshops och skapa internationellt sammarbete genom att exempelvis bjuda in Kampalas ledande V-Daykämpar från Uganda till Sverige.


Egalia är ett fritidshäng för unga som funderar kring homo, bi och/eller transgrejer. Egalia fungerar ungefär som en vanlig fritidsgård. Det finns alltid minst tre ledare på plats. En vanlig kväll kommer mellan 25 och 40 ungdomar till Egalia. Det brukar alltid hända roliga saker på Egalia. Tusen pyssel, föredrag, författarbesök, bio, teater, filmkväll, bowling och andra roliga event. Det är helt gratis att hänga på Egalia och du behöver inte vara medlem eller något sånt. Varje gång får man också fika. Då Stockholm stad har beslutat att bidra med hälften av de pengar som söktes för att kunna driva Egalia som tidigare tvingas vi att minska öppettiderna med en dag i veckan. Från och med 1 mars 2010 kommer Egalia endast att hålla öppet på måndagar. V-Days bidrag kommer att vara ett bidrag på vägen till kunna fortsätta att administrera fritidshänget med bra ledare, men framförallt att kunna fortsätta kämpa för Egalias överlevnad och existens.

Hur mycket de olika bidragen blir - avgör du när du bestämmer dig för att köpa en entrébiljett eller lämna en slant till muffverkstan. Kanske vill du köpa en V-Day t-shirt eller en affisch som minne av dagen?


Vi ses på lördag!

// världens bästa VaginaCrew


Inga kommentarer: