måndag 7 april 2008

Ottar rapport

Vaginor mot våld

I USA är V-Day en jättegala med kändisar som Oprah Winfrey, Jessica Alba och Jane Fonda. Även i Stockholm drar Vaginadagen stor publik, förra lördagen var publiktrycket stort och innehållet revolutionerande. Ulf B Andersson önskar att galan skulle sändas på bästa TV-tid.

Ylva Maria Thompson vid sin utställning Anonyma exhibitionister.

Egentligen borde det här vara en TV-gala, tänker jag lördag 29 mars när jag sitter på Teater Pero i Stockholm. Det är utsålt och vi som sitter där är en liten del av ett stort världspussel. Samma veckor hålls över 3 700 V-Day-arrangemang runt i om i världen. V-et, det internationella tecknet för seger, står i dessa sammanhang för ”Victory, Valentine and Vagina”.

Idén är enkel; genom underhållning och upplysning kan medvetenheten höjas om ett gigantiskt världsproblem och människor kan nås av budskapet; Våldet mot kvinnor kan stoppas. Inom ramen för detta ryms olika vägar, skiftande analyser och blandade recept. Men det verkligt geniala i V-Day finns i rörelsens dubbla budskap; våldet som riktas mot kvinnor både i krig och fredstid är vidrigt och ofta är det kvinnliga könet en direkt måltavla för våldet, ett kön som borde kunna vara en källa till njutning. Alltså: Inget våld = mer njutning.


Läs hela artikeln av Ulf B Andersson här.

Inga kommentarer: