onsdag 24 mars 2010

Årets fokusfråga - vad är det ?

City of Joy i våra hjärtan

VaginaDay är ju en internationell rörelse som både är stor, utbredd och aktiv.
Varje år har VaginaDay ett speciellt utvalt projekt som 10% av intäkterna från varje V-Day event i hela världen går till. Och då ska vi komma ihåg att det finns ungefär 5000 V-Day events över hela världen som drar uppmärksamhet, folk och pengar!

Om du klickar här kommer en karta upp där du kan zooma och se vart i världen det hålls V-Day i år. Det så kallade V-World.

City of Joy heter årets fokusfråga och handlar om att bygga en fristad. Tänk dig en stad i ett land som aktiv sätter ner foten och säger;


Här, innanför den här muren och dom här träden
får inte våld eller våldtäkt förekomma. Vi har fått nog.

Det är precis så konkret och symboliskt som projektet City of Joy arbetar.

Staden heter Bukavu och ligger i Kongo, Afrika. Kvinnorna i Kongo har länge varit glömda i kampen för fred. De har som samhällsgrupp systematiskt blivit sexuellt massvåldsutsatta, som krigsstategi. Och de få som lyckas ta sig in till självaste Bukavu och sjukhuset Panzi, är bara en liten procent. Det är de lyckligt lottade.
För dom orkade gå hela vägen utan att dö.

Precis såhär extremt är läget för kvinnorna i Kongo just nu i vårt halvt upptinade marsmörker. Din inträdesbiljett (för 100:- eller mer) är inte bara en biljett till kulturupplevelse utöver det vanliga här i Stockholm. Det är en biljett raka vägen till de kvinnor i Kongo som nu bygger City of Joy.

Kom på lördag och visa att ditt hjärta är där det ska vara
- hos våra vänner i Kongo

Med kärlek

// ett mycket intensivt jobbande VaginaCrew

Inga kommentarer: