söndag 25 januari 2009

Dr Denis Mukwege på besök i Stockholm

Denis Mukwege är grundaren av sjukhuset Panzi i Bukavu, DRC. Där genomförs livsavgörande operationer på kvinnor och flickor som har blivit våldtagna och könsstympade under det Kongolesiska kriget. Mukwege är tillsammans med V-Day och UNICEF involverade i skapandet av "City of Joy", en fristad för kvinnorna som överlever på Panzi sjukhus. Mukwege och V-Days grundare, Eve Ensler, påbörjar en turné i USA inom kort för att informera om kvinnors situation i DRC. Läs mer här.

På onsdag kan du träffa Mukwege:

I en region där människans mest brutala sidor kommer till uttryck i våldet mot kvinnor och dess omfattning nått ofattbara nivåer har Dr Denis Mukwege gjort det till sin livsuppgift att enträget kämpa i motsatt riktning. Årets Palmepristagare är specialist inom gynekologi och driver Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo, där man med stöd från bland annat Sida arbetar särskilt för kvinnor som drabbats av könsrelaterat våld. Denis Mukwege har även mottagit FNs pris för mänskliga rättigheter och utsågs nyligen till ”Årets Afrikan” av en nigeriansk nyhetstidning.

Sida arrangerar i samarbete med Olof Palmes minnesfond ett öppet seminarium där Dr Denis Mukwege talar om sexuellt våld i krigets Kongo med utgångspunkt i sitt arbete med rehabilitering av våldtagna och svårt skadade kvinnor.

Tid: Onsdagen 28 januari kl 14.00–15.30
Plats: Sida, Valhallavägen 199
Samtalsledare: Marika Griehsel
Samtalet tolkas från franska till svenska
Ingen föranmälan krävs

Inga kommentarer: