lördag 23 februari 2008

Könsstympning

Flera av er har säkert sett Amnestys slagkraftiga affischer. Kampanjen är en del av Amnestys arbete mot kvinnlig könsstympning.

140 miljoner kvinnor beräknas ha könsstympats i världen. Det finns nio miljoner invånare i Sverige. Men den jämförelsen sätter fortfarande inte 140 miljoner summan i ett tillgängligare perspektiv. Det är så ofattbart utbrett samtidigt arbetar flera internationella organisationer ihärdigt med att öka kunskapen och åtgärder för att stoppa stympningen av kvinnors vaginor.

I flera länder existerar en lagstiftning som fördömer och kriminaliserar brottet. På Amnestys hemsida står det:

"Enligt Center for Reproductive Rights har 16 länder i Afrika infört en särskild lagstiftning som förbjuder kvinnlig könsstympning [...] Uppgifter om att gripanden eller åtal väckts i fall av könsstympning finns från flera afrikanska länder, däribland Burkina Faso, Egypten, Ghana, Senegal, och Sierra Leone [...] Enligt WHO har Australien, Nya Zealand, Kanada, USA samt minst 13 länder i Västeuropa infört lagar som kriminaliserar könsstympning."

Samtidigt beräknas det att ungefär 6000 flickor könsstympas dagligen! Ingreppen görs ofta utan bedövning, med hjälp av glas eller sax. Deras blygdläppar sys ihop, de är ofta lämnade själva i veckor och uppmuntras att vara modiga. Proceduren sker ofta i samband med festligheter och anses vara en ceremoni som markerar övergången till det vuxna livet. Flickans klitoris, hennes fantastiska kroppsdel vars enda funktion är njutning, skärs bort. Detta brott anses förhöja hennes kvinnlighet.

Det förekommer många myter kring vad ingreppet åstadkommer. – Klitoris kommer fortsätta växa om det inte skärs bort, kvinnor med klitoris kan inte föda barn, penisar som vidrör klitoris dör. Okunskapen är stor men det verkar som att det största problemet är att ingreppet är starkt kopplat till en könsidentitet.

En könsstympad kvinna är en ärbar och lydig kvinna. Hon är välkommen in i gemenskapen vilket innebär att hennes möjligheter till giftermål är stora vilket i sin tur innebär att hon kommer bli försörjd. I ett samhälle där kvinnans sexualitet så uppenbart är gemenskapens angelägenhet, så får hennes vagina inte vara fri. Hennes otyglade sexlust kan annars rucka om självaste pelarna som hela samhället så skört vilar på.

Läs mer på Amnestys hemsida

Och kom på V-Day där vi kan tänka och tala mer om detta!


Inga kommentarer: